Te-ordlista

Området Assam ligger i Bramaputhra regionen i Indien och är en av de absolut största producenterna av svart te. Teér från Assam är kända för sin utsökta smak och vid tillagning dess läckra kopparaktiga färg. Assam te används ofta i olika “Breakfast” blandningar, kanske just för att de blandar sig väl med socker och mjölk. Ett högkvalitativt Assam te bör dock, enligt experterna, avnjutas utan mjölk. Läs mer om vår Svart Te – English Breakfast blend här.

Svart te framställs via en oxideringsprocess som också kallas fermentering. Initialt låter man bladen vila i ca 12-18 timmar. Bladen börjar då vissna något, de avger sin fuktighet och blir mer elastiska. I steg två barbetas sedan bladen för att frigöra dess enzymer. När syret i luften reagerar med bladens enzymer startar oxideringsprocessen eller fermenteringen som gör att tebladen får sin karaktäristiska mörka färg. För att uppnå rätt smak, färg etc avbryts processen när bladen sedan värms upp i speciella ugnar. Värmen förstör enzymerna och resultatet känner vi väl till. Läs mer om våra svarta teer här.

Det latinska namnet på teplantan. Det är med andra ord växten Camellia sinensis som är ursprunget till många av våra teer. Om resultatet är svart-, grönt-, vitt- eller Oolong te, etc är ett resultat av olika framställningsmetoder av samma råvara. Smaken på ett speciellt te beror också på var i världen plantan växer, på vilken höjd över havet, väderförhållanden, tid på året då bladen skördas, jordmån, och mer.

“Chai” är det Indiska ordet för te, men för oss betyder det oftast ett svart te blandat med traditionella indiska kryddor.  I indien dricker man Chai med mycket mjölk och socker. Smaken på Chai varierar från het (peppar) till mer söt (kanel, kardemumma) beroende på kryddning, som vår Masala Chai.

Te från det bergiga Darjeeling regionen i Indien kallas ofta för “The Champagne of Tea”. Darjeeling te växer på hög höjd och har till skillnad från teér som odlas på lägre nivå bara fyra skördeperioder. ”First flush” (vår), ”In between” (sen vår), ”Second flush” (sommar) och ”Autumnal” (höst). Varje skördetid ger sitt karaktäristika Darjeeling te. Tidig skörd ger ett mer lätt och blommigt te medan en senare skörd ger ett kraftigare och mer fruktigt te. Vi har vår egen goda “Champagne tea” här, som är dessutom ekologiskt.

De traditionella “Breakfast” teérna är ofta relativt kraftiga blandningar av te från olika områden och är ursprungligen framtagna för att passa till en kraftig frukost. Variationerna av dessa teér är ungefär lika många som antalet televerantörer, gemensamt är dock att de blandar sig gärna och väl med både mjölk och socker. ”Irish” och ”Scottish Breakfast” blandningar är generellt lite kraftigare i smaken, vanligen beroende på att de innehåller mer Assam te. ”English Breakfast” är ofta en blandning där Kinesiskt Keemun te är en av huvud ingredienserna. Lite finare ”Breakfast” blandningar kan även innehålla Darjeeling te. Läs mer om vår Black Tea – English Breakfast blend här

En tunn Kinesisk tekopp av porslin med lock. Traditionellt bryggs teet direkt i koppen, locket används sedan till att hålla tilbaka bladen vid varje sipp.

Till skillnad från svart te som oxideras, framställs grönt te utan fermentering. Vissa gröna teér ångas initialt för att undvika att oxideringsprocessen startar (Sencha, Gyokuro). Andra tillåts vissna något för att därefter värmas för att avlägsna bladets enzymer och därigenom förhindra att oxideringsprocessen startar. Vid uppvärmningen kan bladen sedan formas till lämplig form, platta blad såsom “Dragon well” eller små kulor som “Gunpowder”, etc. Vissa gröna teér är sedan rostade för att tillföra ytterligare smak (tex Hojicha). Läs mer om våra Green Tea – Lime och Green Tea Mango här.

Örtte är ofta drycker som framställs av andra växter än Camellia sinensis (te plantan). Ett bra exempel är Rooibos (eller Rött Te). Vissa örtteér sags ha rogivande eller annan hälsoeffekt och lämpar sig väl om man vill undvika koffein.

Te från Anhui Provinsen i Kina. Keemun te har ofta en kraftfull smak och en naturlig sötma.

Den grundläggande klassificeringen görs via bladstorlek:

 • Orange Pekoe (O.P.) – används för att beskriva relativt stora, tunna blad.
 • Pekoe – Beskriver den grundläggande graden.
 • Broken Orange Pekoe (B.O.P.) – Används för att beskriva ett något mindre blad än O.P
 • Pekoe Fannings (P.F.) – Används för att beskriva ett något mindre blad än B.O.P., ofta det största bladet som används i tepåsar
 • Fannings – Används för att beskriva den minsta bladstorleken.
 • Dust – Används i de flesta tepåsar.
 • Congou – Används för att beskriva ett relativt sällsynt storbladigt kinesiskt te
 • Souchong – Används för att beskriva ett mer allmänt Kinesiskt te.

Utrycken ovan förstärks sedan med:

 • Fine (F.) – En högre kvalité (finest available) eller “Tippy”.
 • Flowery (F.) – Innehåller fina knoppar från teblomman från vanligtvis en tidig plockning.
 • Golden Flowery (G.F.) – Innehåller blomknoppar från teplantan.

Till skillnad från svarta teér som fermenteras och Grönt te som inte fermenteras, är Oolong te delvis fermenterat (semi-oxidized). Precis som med svart te tillåts Oolong bladen att initialt vila, börja vissna till viss del, för att avge sin fuktighet och blir mer elastiska. Sedan används en rad olika metoder för oxidering och uppvärmning, ofta i flera omgångar. Bladen kan skakas i korgar, trampas på inlindade i tyg etc. När rätt nivå av oxidering har uppnåtts värms sedan bladen upp hastigt för att avbryta oxideringsprocessen. Eftersom graden av oxidering varierar kan ett Oolong te vara nära svart till grönt te i smak och utseende. De bästa Oolong teérna är hand gjorda och har en underbar arom och naturlig sötma.

Rooibos (uttalas “roybus”), kallas också Rött te. Rooibos busken härstammar från de sandiga sluttningarna i Cederbergen i västra kapprovinsen i Sydafrika. Rött te är fermenterat som svart te och används ofta som ett koffeinfritt alternativ till vanligt te. Rooibos är känt för sin milda smak och innehåller mycket lite garvsyra vilket gör att det kan dra relativt länge. Rooibos är också känt för sina goda hälsoeffekter, det sags ha högre nivå av antioxidanter än grönt te och innehåller även en rad nyttiga mineraler. Ta en titt på våra röda teer här

Vitt te är för många det mest delikata. Bladen är minimalt processade, ofta med ånga och sedan torkade. Resultatet är ett lätt och fluffigt te som kräver lite extra utrymme för att dra. Vitt te är ofta uppskattade för sin subtilitet, komplexitet och naturliga sötma.

I Yunnan Provinsen I Kina har man odlat te i ca 1700 år. Te från detta område kännetecknas av en kraftig och uppiggande smak med ett uns av rökighet. Lämplig till frukost med lite mjölk.